De beste houtskool: grill als een master

Nu we middenin de zomermaanden zitten, gaat de barbecue steeds vaker aan. Maar de tijden van saté, stokbrood en huzarensalade zijn toch wel voorbij. Om lekkere, grote stukken vlees te bereiden op de barbecue moet je de beste houtskool gebruiken. Wij vertellen je over de 3 beste soorten houtskool voor jouw barbecue of kamado.

Waarom moet je met houtskool barbecueën?

Je kent het wel, na een avondje aan de barbecue kan jij je kleding wel weer in de was gooien. Je hebt namelijk de hele avond in die stinkende, zwarte dampen gestaan. Daar gaat het al mis. Je hebt waarschijnlijk briketten of houtskool van de supermarkt gekocht. Wil je echt lekker barbecueën? Dan moet je zorgen dat je goede brandstof hebt. Er zijn meerdere redenen waarom goedkope houtskool en briketten geen succes zijn

brandtijden

De brandtijd van briketten is niet zo lang. Doorgaans kan je zo’n 3 uur barbecueen met brikketten. Een nadeel is dat de brikketten slechts een korte periode heel heet worden, waarna ze snel afkoelen. Dus het barbecueen gaat waarschijnlijk maar 1 uur echt goed. Eerst moet je genoeg hitte hebben, daarna wordt het vuur te heet en verschroeid je vlees, waarna je brandstof snel opraakt. Bij houtskool kan je minder lang barbecueen, maar over het algemeen gaat dit wel veel gelijkmatiger.

Chemicaliën

De goedkope houtskool en briketten zijn niet alleen van slechte kwaliteit, ze bevatten vaak ook verschillende chemicaliën waardoor ze gemakkelijker ontbranden. Hierdoor stinkt je barbecue ook vaak. En bij een zacht briesje zit je aan tafel ook in deze walmen.

Meestal staat er ‘without chemicals’ of ‘zonder chemicaliën’ op de verpakking. Is dat niet zo? Dan heb je een dikke kans dat er chemicaliën in je brandstof zitten. Dat maakt je vlees ook gelijk minder smakelijk.

Samenstelling van de brandstof

De briketten in je barbecue zijn samengesteld uit resten van houtskool en maismeel. Bij hele goedkope varianten, wordt er ook zand bij geperst. Dit herken je aan de grote berg as die achterblijft in je barbecue. Bij houtskool van de supermarkt is dit minder het geval, maar de soort hout waar het houtskool van gemaakt is vaak te zacht, waardoor het slechts een korte tijd kan branden. Bovendien heb je bij goedkope houtskool ook vaak veel ‘gruis’ of kleine snippertjes in de zak zitten die je barbecue kunnen verstikken.

Welke alternatieven zijn er?

Vrijwel elk barbecue merk heeft zijn eigen houtskool. De meest bekende merken zijn Bonfire, Weber, Big Green Egg, Grill Guru en The Bastard. Bonfire en Weber hebben allebei vrij goede houtskool, maar de andere merken hebben houtskool dat bestaat uit verschillende soorten hardhout, zoals eiken, walnoot en acacia. Hardhout houtskool heeft het voordeel dat je vuur veel langer en gelijkmatiger kan branden, bovendien ruikt de rook lekker. De smaak van jouw vlees profiteert ook van de aroma’s van deze houtskool.

Onze top 3 beste houtskool

Meer dan genoeg informatie, maar welke houtskool moet je kopen om zeker te zijn van een lange brandtijd, een lekkere geur en mooie stukken houtskool. Daarvoor moet je bij deze merken zijn:

3. Black ranch houtskool

Black Ranch houtskool

Black ranch is een Argentijns merk houtskool en heeft 3 verschillende soorten houtskool gemaakt van de Acacia, Quebracha en Marabu. Mensen die voor het eerst met Black Ranch barbecueen, bakken of roken zijn direct enthousiast. Het ontbrandt niet heel gemakkelijk, maar je kunt gerust een hele dag barbecueeen met deze houtskool.

Waarom staat deze niet op 1?

  • Black Ranch is een heel populair merk waar steeds meer vraag naar is. Daardoor bevatten zakken minder grote stukken en wat meer gruis dan voorheen.
  • Er gaan geruchten dat Black Ranch chemicaliën gebruiken bij hun productie om de vraag aan te kunnen. Of dat waar is, is maar zeer de vraag.

2. Flames & Flavour houtskool

Flavour & Flames houtskool

Flames & Flavour is een merk houtskool dat hun houtskool selecteert op middengrote en grote stukken. Er zit dus weinig gruis bij, waardoor je alles kunt gebruiken. Je kunt verschillende soorten houtskool proberen uit Cuba, Zuid-Afrika of Europa. Elke houtsoort heeft zijn eigen eigenschappen, waardoor het leuk is om met de varianten van Flames & Flavour houtskool te experimenteren. Deze houtskool wordt ook gebruikt in veel restaurants en de kolen komen in een praktische doos.

Waarom is dit niet de beste houtskool?

  • De Flames & Flavour houtskool is erg goed, maar daar betaal je de prijs ook voor.

1. Dammers houtskool

Dammers houtskool

Dammers houtskool is absoluut de beste houtskool voor je barbecue. Of je nu grillt op een kamado of op een Weber. Dammers is een bedrijf dat al sinds 1970 in de houtskool actief is. In de loop der jaren hebben zij gewerkt aan het beste product. Uiteindelijk zijn zij uitgekomen bij de Acacia houtskool uit Zuid-Afrika en de Cubaanse Marabu. Dammers houtskool heeft het allemaal. De houtskool gaat gemakkelijk aan, brandt een lange tijd en kan ook heel goed op hoge temperaturen branden.

Tijdens het grillen vonkt de houtskool weinig en achteraf houd je bijna geen as over in je barbecue, Wil je echt heel lang branden, dan moet je gaan voor de Marabu variant. Dammers Acacia is dus zonder meer de beste houtskool. En met een prijs van rond de €20,- is een zak van 10 kg Dammers houtskool scherp geprijsd ten opzicht van de andere merken.

Nu je alles weet over houtskool kan je als een echte grillmaster aan de slag. Vergeet alleen niet de belangrijkste barbecue accessoires in te slaan. Want goed gereedschap, is het halve werk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *