De tafel dekken in stijl

Eten doe je dagelijks, meerdere keren zelfs. Maar voor speciale avonden of een etentje in het weekend met vrienden of familie is de manier waarop je de tafel dekt bijna net zo belangrijk als het diner zelf. Naast goede gerechten en een heerlijke wijn of champagne, is het ook belangrijk om je tafel mooi te dekken. Wij vertellen je hoe het hoort en wat je nodig hebt voor een gedekte tafel die een Michelin ster waardig is.

tafel dekken

De tafel dekken: houdt rekening met de etiquette

Voordat je begint met het dekken van de tafel, moet je rekening houden met de etiquette. Niet iedereen zal dit merken, maar de kenner kan dit natuurlijk extra waarderen.

  1. Zet je borden zo’n 2 a 3 centimeter vanaf de rand neer.
  2. Houd een ruimte van ongeveer 60 centimeter tussen de verschillende borden.
  3. Vorken horen links te liggen, een mes en een lepel plaats je rechts van het bord.
  4. Leg je bestek van buiten naar binnen. Het bestek dat het eerste gebruikt wordt, moet helemaal buiten liggen.
  5. Glazen plaats je van rechts naar links. Afhankelijk van de hoeveelheid glazen of gangen, komt het eerste glas uiterst rechts te staan. Een glas voor water komt helemaal links te staan.
  6. Bij het dekken van de tafel komt een servet links van het bord te liggen. Dit servet mag onder de vork liggen, maar mag ook naast de vork liggen.

Stijlvol de tafel dekken: welk servies heb je nodig?

Wil je een stijlvol diner, dan begint het allemaal bij het juiste servies. Uiteindelijk kan je kiezen voor een servies wat jij mooi vindt. Ga voor een trendy servies of iets tijdloos. Kwaliteit is echter wel belangrijk! Ga daarom voor echt porselein of mooie servies van aardewerk. Een goed wit servies is altijd een goede investering. Dit is namelijk altijd stijlvol en kan een leven lang mee. Zo heeft Dibbern een mooie, klassieke collectie ‘Dibbern Pure’. Houd je meer van kleur? Dan vind je bij Dibbern ook een Solid color collectie. Dit servies is in meer dan 50 effen kleuren te verkrijgen. Wil je toch iets hippers? Ga dan voor een retro servies. Zorg er wel voor dat je andere tafeldecoratie goed past bij het servies.

Mooi bestek

Heb je vaak een etentje met vrienden of organiseer je wel eens een diner? Dan doe je er goed aan om speciaal bestek te kopen. Je dagelijkse bestek slijt snel en is ook niet altijd van de beste kwaliteit. Koop daarom een mooie bestekset, het liefst voor 12 personen of meer en kijk direct of je naast tafelvorken, -messen en -lepels ook bestek voor het dessert bij je bestekset kunt kopen. Het enige wat je dan nog nodig hebt zijn vismessen of goede steakmessen om je tafel te dekken, zoals het hoort. Ga je vismessen of steakmessen kopen? Kijk dan voor een mooie, stijlvolle set. In de foto hiernaast zie je een mooie set steakmessen van Style de Vie.

Dan doe je er goed aan om speciaal bestek te kopen. Je dagelijkse bestek slijt snel en is ook niet altijd van de beste kwaliteit. Koop daarom een mooie bestekset, het liefst voor 12 personen of meer en kijk direct of je naast tafelvorken, -messen en -lepels ook bestek voor het dessert bij je bestekset kunt kopen. Het enige wat je dan nog nodig hebt zijn vismessen of goede steakmessen om je tafel te dekken, zoals het hoort. Ga je vismessen of steakmessen kopen? Kijk dan voor een mooie, stijlvolle set. In de foto hiernaast zie je een mooie set steakmessen van Style de Vie.

Wil je echt uitpakken, dan hoort elke gang zijn eigen servies te hebben.

De tafel dekken met tafellinnen

Mooi de tafel dekken? Daar hoort een goed tafelkleed bij en natuurlijk mooie servetten. Een papieren servet is tijdens een diner natuurlijk ‘not done’. Wil jij je tafel op verschillende manieren kunnen dekken? Dan zul je verschillende tafelkleden nodig hebben. Een egaal wit tafelkleed is natuurlijk essentieel voor diners rond Kerst, maar deze zijn natuurlijk ook ideaal voor elke gelegenheid.

Daarnaast is het natuurlijk ook leuk om voor speciale gelegenheden tafellinnen in huis te hebben. Denk bijvoorbeeld aan een geel tafelkleed voor de paasbrunch of een mooi patroon of design voor een feestje.

Als je op zoek gaat naar een mooi tafelkleed, doe je er goed aan om mooie, bijpassende servetten en theedoeken te kopen. Zo kan je bijvoorbeeld ook een ovenschaal opdienen met een theedoek in dezelfde stijl. Er zijn verschillende merken die stijlvolle collecties tafellinnen aanbieden, zoals Bungalow Denmark of La Cerise sur la Gateau.

Mooi de tafel dekken is een kunst. Vergeet je tafel niet te decoreren met een mooie kandelaar of een stijlvolle karaf. Het enige wat je dan nog nodig hebt is een goed gerecht en een lekkere wijn of champagne en je hebt een onvergetelijk diner waar vrienden en familie nog lang over na zullen praten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *