Zo word je de BBQ-koning

Bij zomerse temperaturen denk je, terecht, al gauw aan barbecueën. Barbecueën is lekker en gezellig, vooral met meerdere mensen. Natuurlijk zijn de randzaken zoals salades, stokbrood en drank van belang, maar barbecueën valt of staat met een goede voorbereiding, het juiste materiaal én een lekker gegrild stukje vlees! Lees daarom vooral onze onderstaande tips voor het betere barbecue werk. Dan ben jij als stoere kerel (met je leren schort?) zeker het middelpunt van de middag of avond.

Harde vereiste, goed materiaal

De basis van het barbecueën is natuurlijk het materiaal. Van een goede barbecue en accessoires heb je jaren plezier. Een prima investering dus. Dat Weber hét merk op barbecue gebied is, wist je waarschijnlijk al. Met een (traditionele) barbecue dit zit je altijd goed. Toch is er meer.

De allernieuwste tuintrend is een vuurschaal met grill ring, een combinatie van een barbecue én een vuurschaal. Op de buitenring kun je heerlijk groente en vlees grillen. En ben je uit gegrild? Dan kun de gasten zich gezellig rondom het overblijvende vuur verzamelen.

Vuurschalen zijn in vele verschillende vormen, materialen en groottes verkrijgbaar. Ze zijn een lust voor het oog en eens totaal wat anders dan de meeste, traditioneel uitgevoerde, barbecues.

Weber is, terecht, een heel bekend en gerenommeerd merk. Een van de nieuwste snufjes is de Weber iGrill, een digitale thermometer met een sonde. Met een app kun je de temperatuur van het vlees in de gaten houden. De app waarschuwt zelfs wanneer je het vlees moet omdraaien. Dat staat garant voor de juiste gaarheid en een perfecte smaak van het vlees. Wil je meerdere stukjes vlees tegelijk in de gaten houden? De app kan zelfs meerdere sondes tegelijk in de gaten houden. Dat maakt barbecueën met de weber igrill zo heerlijk eenvoudig.

Start up the fire

Met een barbecuestarter kun je snel en veilig briketten of houtskool op temperatuur krijgen. Voor een rooksmaakje voeg je wat houtsnippers of kruiden toe. Is de barbecue eenmaal op temperatuur en goed heet, dan kan het vlees er pas op.

Niet te koud en niet te dik

Zorg er voor dat je kwalitatief goed vlees koopt, bijvoorbeeld bij een keurslager en dat het vlees niet te dik is. Dan gaart het beter. Vlees dat rechtstreeks uit de koelkast komt, moet eerst op kamertemperatuur komen. Draai het vlees niet te vaak om, zodat het de kans krijgt om een krokant korstje te vormen.

Wees spaarzaam

Verwijder, voordat je het vlees op het rooster legt, overtollige marinade en gebruik vooral geen extra olie. Dat wakkert alleen maar de vlammen aan en kan het vlees verbranden.

Pauze

De hongerige gasten ten spijt is het advies om vlees dat klaar is, eerst even te laten rusten. Vlees dat heeft kunnen rusten is malser en veel sappiger en heeft meer smaak dan wanneer het direct wordt verorberd.

Afwisseling

Verras je gasten eens en experimenteer naar hartelust met vis, vlees en groente. Maak verrassingspakketjes van aluminiumfolie. Op internet vind je vele inspirerende suggesties.

Last but not least

Niet het meest leuke werkje maar wel noodzakelijk. Wacht vooral niet tot de volgende dag. Juist wanneer het rooster nog een beetje warm is, kunnen restjes gemakkelijk met een staalborstel worden verwijderd. Er zijn ook diverse producten verkrijgbaar die dit klusje vergemakkelijken. Vet het rooster daarna licht met plantaardige olie in, dan roest het minder snel.

Maak de behuizing schoon met een sopje en verwijder eventuele etensresten en as (overtuig jezelf er wel van dat het vuur uit is). Berg de barbecue op of trek het afdekzeil er over.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *