Etiquette in de ruitersport

De ruitersport is al eeuwenoud. Duizenden jaren geleden zijn de eerste mensen paardrijden en lange tijd was het eigenlijk het enige vervoersmiddel. Met de eerste ruiters ontstond ook de paardensport. Door de eeuwen zijn er nogal wat tradities en gewoontes die tot op de dag van vandaag nog steeds relevant zijn. Wij geven je een kijkje in de paardenwereld en vertellen je hoe het hoort!

Etiquette in de paardensport

Kledingvoorschriften in de ruitersport

Beoefen je de ruitersport voor de hobby of wil je leren paardrijden? Dan zijn er eigenlijk geen specifieke voorschriften. In principe kan je aantrekken wat je lekker vindt zitten, maar een goede paardrijbroek en rijlaarzen zijn geen overbodige luxe. Vaak is een paardrijcap of helm wel verplicht bij een manege.

Tijdens wedstrijden en evenementen

Wanneer je meedoet aan een concours dan zul je wedstrijdkleding aan moeten schaffen. Niet alle wedstrijden vereisen voorschiften, maar bij sommige concoursen moeten de regels strikt nageleefd worden. Zo moet je wedstrijdjasje altijd een colbertmodel hebben. Heb je speldjes op je jas of een dubbele rij knopen en wil je weten of dit toegestaan is? Check dan altijd het reglement. Staat het er niet in, dan is het gewoon toegestaan. 

Colbertmodel wedstrijdjasjes

Onder je wedstrijdjasje, draag je een dressuurblouse of overhemd, maar een wedstrijdshirt met een kraag of col is vaak ook toegestaan. Vaak zie je professionele ruiters met een ‘plastron’, een soort grote das. Deze is niet verplicht, maar je kunt er wel indruk mee maken op de jury. 

Als laatste draag je een witte, beige of gele rijbroek bij een wedstrijd. De kleur van het zitvlak mag wel afwijken. Bij de KNHS moet je rekening houden met bovenstaande voorschriften. Het is niet altijd verplicht om wedstrijdkleding te dragen, maar over het algemeen die je wel rijlaarzen en jodphurs met bijpassende chaps te hebben en moet je een cap met keurmerk hebben. Wil je een bodyprotector dragen? Dat is gewoon toegestaan.

Gebruik maken van je wedstrijdkleding

Bij een wedstrijd moet je natuurlijk altijd een goede indruk achterlaten. Ook al hoef jij je niet altijd helemaal uit te dossen voor een concours, het kan je wel een streepje voor opleveren bij de jury. Zorg er dus altijd voor dat je geschikte, mooie wedstrijdkleding hebt en een goed gecombineerde outfit aan kunt trekken. Er zijn verschillende hippische merken die hele mooie wedstrijdkleding hebben, zoals Equiline, Animo Italia, Anna Scarpati en nog veel meer. Zijn jij en je paard helemaal in stijl, dan maken jullie geheid indruk op de jury.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *