Is jouw auto al zomerproof? Loop deze zaken nog even na!

Wat is er nu niks lekkerder dan een goede rit maken in de auto tijdens de zomer. Of je nu gezellig een dag naar het strand gaat, of misschien wel met de auto op vakantie, zijn er een aantal zaken die handig zijn om na te lopen. Zo ben je voorbereid voor alles wat je onderweg tegen zult komen!

Airconditioning of andere verkoeling

Wanneer je onderweg bent is het vooral belangrijk dat je comfortabel bent. Vooral in de hitte van de zomer kan de temperatuur in de auto goed oplopen tot het punt dat het openzetten van alle ramen niet meer genoeg is. 

Het beste wat je kunt hebben is een goed airconditioning systeem in de auto die de lucht naar de perfecte temperatuur en luchtvochtigheid brengt. Wanneer je enkel beschikt over een simpel ventilator systeem zal deze alleen warme lucht rondblazen. 

Profiel van je banden

Door de droogte in de zomer zal er veel olieresidu op het wegdek blijven liggen. Dit zorgt ervoor dat wanneer het toch een keer regent het wegdek een stuk gladder zal zijn dan je misschien gewend bent. 

Zorg er dus voor dat je regelmatig de spanning het het profiel van je banden controleert. Wettelijk gezien moeten je banden minimaal een profieldiepte van 1,6 mm hebben, maar voor een goede prestatie raden wij aan hier boven te zitten. 

Daarnaast raden we ook aan de winterbanden om te wisselen voor zomerbanden als je deze hebt. Winterbanden presteren het beste bij koudere temperaturen en het rubber van de banden zal sneller slijten bij hogere temperaturen. 

Roetfilter of katalysator

Een van de onverwachte defecten van een auto is het verstopt of defect raken van een roetfilter van dieselvoertuigen of de katalysator van benzineauto’s. Het kan verleidelijk zijn om rond te rijden met een defect onderdeel, maar hier kun je een erg hoge boete voor ontvangen. Een boete die al snel meer kost dan een vervangend onderdeel, dus laat je roetfilter of katalysator regelmatig nakijken en vervang deze op tijd!

Pak de essentials voor onderweg in

Onderweg kan er van alles gebeuren, maar met de juiste materialen ben je voor veel situaties goed voorbereid. Neem op zijn minst de volgende items mee om je voor het ergste te behoeden. Hopelijk hoef je ze nooit te gebruiken, maar better safe than sorry.

  1. gevarendriehoek
  2. EHBO 
  3. Reflecterend veiligheidshesje voor alle inzittenden
  4. Reservelampjes
  5. Brandblusser
  6. Zaklamp
  7. Landkaart

Controleer het peil van alle vloeistoffen

Het is erg belangrijk om regelmatig het peil te controleren van je olie, remvloeistof en koelvloeistof. Vooral deze laatste zal hard nodig zijn in de heetste maanden van het jaar. Wanneer je een grote afstand gaat rijden in een ander land wil je natuurlijk niet langs de kant van de weg komen te staan. 

Vooral in gebieden met veel heuvels en bergen is het van het grootste belang dat je remmen goed functioneren en dus voldoende remvloeistof hebben. 

Maar bovenal, geniet van de zomer, het gezelschap en van je auto. Dan moet alles goed komen!

Zijn wij iets vergeten op te nemen in deze lijst? Laat het ons weten! 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *