Drie klassieke cocktails die elke man moet kunnen maken

In de zomer is er vaak niks lekkerder dan heerlijk genieten van een cocktail op het terras. Ook thuis is dit heel makkelijk te doen met slechts een paar basis ingrediënten. We zullen drie super simpele cocktails behandelen die al jarenlang bekend staan om hun mannelijkheid. Echter, deze drankjes zijn zowel door mannen vrouwen erg geliefd. Maak indruk op jouw gasten deze zomer met deze drie cocktailrecepten.

#1 Manhattan

De Manhattan is misschien wel de meest mannelijke cocktail. Deze short drink is vernoemd naar de gelijknamige regio in New York. De Manhattan is op basis van whiskey wat zorgt voor donkere, maar toch zoete smaaktonen in het drankje.

Voor dit recept heb je slechts een paar ingrediënten nodig:

 • 60 ml bourbon whiskey of rye whiskey naar smaak
 • 30 ml vermouth naar keuze (mag zowel zoet als droog zijn)
 • 2 scheutjes Angostura bitters
 • Ijsblokjes
 • Een cocktailkers

De bereiding is super simpel. Giet de whiskey en de vermouth in een groot glas of een cocktailshaker met ijs. Voeg de bitters toe en roer ongeveer 20 seconden zodat de drank goed koud wordt. Vervolgens giet je de drank in een coupeglas voor het klassieke uiterlijk. Garneer eventueel met een cocktailkers, en geniet!

Wist je dat: wanneer je de bourbon of rye vervangt door een Schotse whisky de cocktail een Rob Roy heet? Een hele goede twist is om voor 30 ml van de whisky een peated whisky te gebruiken. Hierdoor zal de cocktail een rokerige smaak krijgen.

#2 Old Fashioned

De Old Fashioned staat bij velen bekend als de originele whiskey cocktail. Wanneer er in de 19e eeuw steeds meer gebruik werd gemaakt van toevoegingen zoals absint en andere likeuren, hadden sommige mannen meer behoefte aan het origineel zoals hij ooit gemaakt was, old fashioned.

De Old Fashioned is iets lastiger om te maken dan de Manhattan, maar dit valt alsnog wel mee. Er zijn 6 ingredienten nodig:

 • een klontje rietsuiker
 • drie scheutjes Angostura bitters
 • een eetlepel water
 • 30 ml rye whiskey
 • een groot ijsblokje
 • schil van een sinaasappel

Om te beginnen neem je een tumbler glas waarin je het suikerklontje doet. Voeg de bitters en het water toe en stamp deze fijn met behulp van een muddler.

Vervolgens voeg je de whiskey toe aan het mengsel met het ijs en roer totdat alles goed opgelost is. Om het af te maken knijp je de oliën uit de sinaasappelschil in het glas en voeg je de schil toe aan het glas. Dat was hem dan! Dat viel best mee, toch?

#3 Martini

De favoriete dorstlesser van geheim agent 007, oftewel James Bond. Dit recept is mogelijk de makkelijkste uit deze lijst, maar ook met het meeste alcohol. Het bevat namelijk enkel alcoholische ingrediënten dus kan hard aankomen!

Je hebt nodig:

 • 30 ml droge vermouth (Martini)
 • 120 (!) ml gin
 • ijsklontjes
 • eventueel een olijf of een stukje limoenschil

De bereiding is super simpel. Je giet de drank in een groot glas of cocktailshaker samen met wat ijs en roert ongeveer 20 seconden zodat het goed afkoelt. Je leest het goed: “Shaken, not stirred” is alleen iets wat James Bond mag vragen en het is geen onderdeel van het originele recept.

Giet het mengsel vervolgens in een Martini glas zonder het ijs en garneer het eventueel met een olijf of een stukje limoenschil.

Met deze drie recepten heb je direct verschillende smaken te pakken. Ze zijn alledrie redelijk simpel om te maken, maar ze zullen toch indrukwekkend zijn en goed gewaardeerd worden door je gasten. Voel je vrij om te experimenteren met verschillende soorten whisk(e)y, vermouth en gin om steeds net een andere resultaat te krijgen. Proost!

Video’s van Scam Nation op Youtube

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *